sobota 8. října 2016

BARF bez tabulek





BARFBone and Raw Food neboli kosti a syrová potrava

Velmi si vážím odborníků, kteří BARFu rozumí a vypracovávají tabulky s krmnými dávkami pro štěňata, dorostence i dospělé psy. Sama jsem ze začátku studovala články těchto odborníků, ale po čase jsem se začala řídit svým citem, instinktem, ale hlavně výživovou kondicí mých psů. 

Můj blog je zaměřen především na bullmastify. Samozřejmě bych ráda komunikovala i s "páníčky" všech ostatních plemen i kříženců, ale moje podstatné zkušenosti jsou právě s bullmastify. 
Pravdou je, že BARFování je velmi velmi individuální způsob výživy psů a je dlouhodobou záležitostí, než se dobereme toho, co "mému" psu nejvíce vyhovuje. 
Moje zkušenost s bullmastify je, že po krmení podle tabulek psi tloustnou! Podle mě, nejhorší co může být, je obézní pes!!! Stalo se mi, že pes měl spoustu pohybu, přesto po dávkách podle tabulek tloustnul. Nezbývalo, než ubrat z množství krmné dávky a nenechat se ovlivnit žadoněním psa o přídavek. NE!!! Nesmíte "vymněknout"!



Těmito surovinami krmím svoje psy:

Maso: hovězí mleté, hovězí držky, hovězí kosti
vepřové srdce, jazyky, hrtany, ořezy (svalovina), občas játra, ledviny, sleziny, plíce, chrupavky
krůtí mleté, kuřecí skelety, ne maso, 
ryby celé mořské, mletý losos,
kosti vepřové i hovězí masité, hovězí nohy i s kopytama

Zelenina: mrkev, zelí bílé, řepa červená i bílá, meloun i se slupkou, kedlubny, brokolice, květák, řapíkatý celer, všechny druhy salátů, nať z kedluben, nať z mrkve, listy květáku, kořenová zelenina, dokonce i vařené brambory v malé míře 

Bylinky: petržel nať, celer nať, lichořeřišnice, pampelišky, sedmikrásky, (vše co roste na jaře, to i nasuším), řebříček, meduňka, jitrocel, čerstvé výhonky ze smrků a jedlí (na jaře pár kousků do porce, je v tom céčko, čistí organismus), rukola, polníček

Ovoce: jablka, hrušky, švestky, meruňky, banány, jen velmi omezeně

Vejce (žloutky syrové, bílky tepelně zpracované)

Doplňky: hydrolyzovaný kolagen, mleté vaječné skořápky, roboran pro psy, občas pivovarské kvasnice, občas kelpu mořskou řasu


Do porce nedávám všechno, kombinuju max. 3 druhy masa, zeleniny a ovoce, bylinky dávám občas. Zeleninu strouhám, protože větší kusy pes nekouše, ale polyká a potom nestráví. Nastrouhanou zeleninu pokropím většinou řepkovým nebo olivovým olejem, čas od času rybím olejem. Pokud nedostanou kosti, přidám lžičku drcených vaječných skořápek. Snažím se zcela se vyhnout "chemii".

A teď k velmi diskutabilnímu množství krmné dávky. Já krmím 2x denně, štěňata 3x denně. Opravdu si netroufám určit přesné množství, možná se odhodlám někdy zvážit maso a přílohu? 
Podle mého odhadu se porce skládá z cca 40 dkg masa a cca
20 dkg přílohy pro psa vážícího 65 kg 2xdenně a cca 30 dkg masa a 15 dkg přílohy pro feny vážící 50 kg 2xdenně, a to bych jim měla ubrat, protože jsou tlustý! Tříměsíčnímu štěněti dávám porce stejně velké jako dospělým fenám 3xdenně.

letní krmná dávka pro dospělé:


krmná dávka pro dvouměsíční štěně:




Žádné komentáře:

Okomentovat